Elektriciteit is alom aanwezig in ons dagelijks leven, zowel op professioneel vlak als privé. Kortdurende stroomuitval in een individueel gebouw kan al voor een ernstige verstoring van de routine van de bewoner/gebruiker zorgen. We zijn nu eenmaal voor vele van onze dagdagelijkse activiteiten afhankelijk van energie.

Een stroomuitval in Heist-op-den-Berg die meerdere uren duurt, zal een grote  impact hebben op onze sociale en economische activiteiten. Het is dan ook noodzakelijk om dit risico op bestuurlijk vlak te inventariseren, te analyseren, en de gevolgen proberen te beperken.

Het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg wil zich alvast voorbereiden door de risico’s voor bedrijven en handelaars in kaart te brengen via een online enquête. Alle Heistse bedrijven en handelaars worden gevraagd om deze enquête in te vullen. Zo probeert men een beeld te vormen van welke bedrijven voorbereid zijn op een stroomuitval en welke eventuele veiligheidsproblemen er met zo'n panne gepaard gaan.

De beleids- en interventiemiddelen van de gemeente zullen ook slachtoffer zijn van het uitvallen van de elektrische stroom. De dienst Veiligheid maakt dan ook specifieke interne noodplannen en aangepaste interventieplannen op om de continuïteit van deze diensten te verzekeren.